kedd, november 18, 2008

Ki a virágot szereti...

én nagyon szeretem őket, és ha már a múltkor szó esett az orchideáimról mutatok kettőt belőlük.

Az első a jelenlegi rekorderem. Több szempont miatt is az. Először is, 2 visszavágott száron újra hajtást hozott, amik immár telis tele vannak bimbóval. Ez viszont még nem minden, hozott további 2hajtást is tőből. Igazán kíváncsi vagyok, hogy kinyílik-e minden bimbó. remélem...:o)



A másik a jelenleg virágzó, immár 4hónapja virágzik. A meglévő száron hozott hajtást egy alvórügyből. Ezen 5bibó nyílt ki, majd újabb hajtást hozott, amiről újabb 5 nyílt ki, majd még hozott 3bimbót, ezek most nyílnak. Azért is hajlik ennyire le a szár, mert nem bírja el a súlyát. Mivel ez az orchim a rekorderem mellett áll az ablakban, gondolom nem akart lemaradni, így a meglévő virágja mellé most egy újabb hajtást is hozott tőből.:o))))

Ők most a kedvenceim a meglévő 10 orchideám közül, illetve van még egy várományos, akit úgy mentettem az egyik barkácsáruház elfekvő osztályáról leértékelve. Szegény nagyon ramaty állapotban volt, 1db kókadt, hervadt virág árválkodott csak rajta, ami viszont csodás színű volt. Most ő is hajt, kíváncsi vagyok milyen lesz a virága, nagyon izgulok.

Ugyanis a virágok szine sem állandó, nagyban függ attól hogy milyen tápot kapnak. Arról nem is beszélve, hogy az eladás érdekében sokszor túl sok tápot kap egy növény, amit az új tulajdonosnál nem kap és onnantól kezdve más szine lesz illetve akár bele is betegedhet az elvonásba.

Érdemes orchidea vásárlásnál nem csak a virágra koncentrálni, sokkal inkább a levélre és a gyökérre, ebből is talán a gyökér a legfontosabb. Ott vannak ugyanis az élősködők, ha vannak(tuti vannak) és ha nem elég erősek és zöldek a gyökerek az utalhat túlzott öntözésre vagy betegségre is. Ilyenkor bármennyire is belopta magunkat a szívünkbe a virág és ilyen még nincs otthon:D, célszerű otthagyni, mert utána nem biztos, hogy sokáig tudunk benne gyönyörködni. Ugyanakkor lehet egy kevésbé tetszetős virágú példány is nagyon egészséges
és később sok örömünk lelhetjük benne.

Én mindenkinek csak ajánlani tudom az orchideákat, a híreszteléssel ellentétben a lepkeorchideák igenis gondozhatók akár panellakásban is. Érdemes kipróbálni.:o)

8 megjegyzés:

ercsu27 írta...

Szépek nagyon!
Nekem is van 6 db lepke. :-)

Timici írta...

köszi:)
de jó! majd megmutatod őket? had gyönyörködjek:o)

Ahama írta...

Gyönyörűek :). És köszi a vásárlási tanácsokat, mindig tanul az ember.

Timici írta...

Márti, köszi:o)én a magam kárán elég sokat tanultam, pár orchideám kinyiffant az elején:( azóta csak lepkéket veszek, a többi nekem túl macerás és érzékeny.:o)

Judit írta...

Anyósomnak ilyen van!
Tudnál valami ötletet adni a locsolást illetően?
Volt rajta sok gyönyörű virág, de sajnos nagyon hamar "elfonnyadtak".
De a Tied nagyon szép!!!

Timici írta...

szia Judit, nehéz látatlanban megmondani mi lehet a gond, csak tippelni tudok. Először is elképzelhető, hogy a boltba már nagyon régóta kivirágzott az orchidea mielött megvették volna és otthon már csak az öreg virágokat dobta le. Ált. nagyon sokáig virágoznak az orchideák, nekem volt olyanom ami 6hónapon keresztül. Kinyílt decemberben és csak nyáron dobta le a virágokat. De pl. a rekorderemről már 3bimbó lehullott, mert olyan sok szárat és bimbót növeszt, hogy nem bírja, megértem.:o)
Az is elképzelhető, hogy nem jó helyen áll a lakásban, túl napos vagy huzatos hideg nem jó neki. Szeretik a magas páratartalmat és azt ha éjszaka hidegebben vannak, mint nappal.
Az is előfordulhat, hogy eleve az üzletben nem kezelték megfelelően, megfázott vagy esetleg élősködői vannak.
Locsolás:heti 1x orchideatápos lágy vízben 20perces fürdő. Ezt lehet külön tálban vagy a kaspójában is, a lényeg, hogy utána le kell róla önteni a vizet és jól kicsurgatni a kaspóból is, fürdőzésnél pedig ne lepje el a víz a cserepet, hanem olyan 1cmre lógjon ki belőle. Remélem tudtam segíteni.

Judit írta...

Szia Timi!
Köszönöm a segítséget, remélem helyre fog jönni.
Azt tudom, hogy amikor kapták (1-2 hónapja) volt rajta kb. 4 bimbó száranként. Szépen kinyíltak, aztán elkókadtak.
Kipróbálom majd ezt a fürdőztetés!
Hálásan köszönöm! :)

Timici írta...

Judit, nincs mit, nekem öröm, ha egy virág életben marad.:o)