szerda, november 12, 2008

karácsonyi ajándékozás

Jelentkeztem Ahamánál a karácsonyi ajándékozásra, ma tudtam meg kit is fogok meglepni. Izgultam nagyon hogy olyan ember legyen, akit vagy már ismerek virtuálisan vagy legalább van blogja, hogy kitapogathassam minek örülne. Fortuna kegyes volt hozzám és a húzottam megfelel mindkét pontnak.:o) Már tudom is mit fogok készíteni, remélem sikerülni is fog.

Még 2 PIFesem nem kapta meg az ajándékát, amiért ezúton is törödelmesen elnézést kérek, de olyan sok szomorúság ért ebben az évben, hogy csak nehezen alakultak ki az ajándékok. Nagyjából minden készen van, de még 1-2 apróság befejezésre vár és közben újabb ötleteim is támadtak, de ígérem, hogy idén eljuttatom őket, legfeljebb a fa alatt lesz még egy csomagocska.

Mivel az elkövetkező időkben főleg meglepiken fogok dolgozni, nem lesz túl sok mutogatni valóm valószínűleg, addig is itt a lepkés kis Dimensions képem, ami már nagyon a finishben van, talán lassan felkerülhet a gyerekszoba falára:
végezetűl pár két az ibolyáimról, a teljesség igénye nélkül:
Nemsokára nyílnak megint az orchideáim, már nagyon várom, mert az egyik szépség 4szárat is növesztett, nagyon kíváncsi leszek mind kivirágzik-e, karácsonyra tuti kiderül.

7 megjegyzés:

Lilang írta...

Hellóóóó!
Kérem a mail címed :)

Clinique-Bogi írta...

Gyönyörűek az ibolyáid!
Jövőre kérdezz már rá légyszi, hogy állok a lepkés DIM képemmel. :-D Nekem másik van, de 1éve áll. :-/

Timici írta...

Lilang,
timea pont kucsera kukac gmail pont com , köszi:o)

Bogi,
köszi az ibolykák nevében is:o)
ok majd rákérdezek;o) enyém is már vagy 1éve készülget:S lassú munkához idő kell:D

Nina írta...

Izgi lehet várni, hogy nyíljanak az orchideák :)
Timi, adnál tanácsot? Hogyan érdemes vizet adni nekik?
Az első orchideám meghalt, a másodikat nem nyírnám ki.. :)
Most egy tálkában sok apró kő van, mindig csak a köveken van némi víz, így a virág párán él. Egyelőre jól érzi magát, de jó ez így??
Neten olvastam, hogy heti egy "ülőfürdő" mehet neki, de az első ebbe halt bele...

Timici írta...

Nina, nálam orchidea kaspóban vannak, ennek lefelé szűkül az alja, így a lapangó viz nem a gyökereket áztatja, hanem kifolyik a kaspó aljára és onnan párolog el. Lehet a kaspót még külön tálra tenni, amin kövek vannak és azon víz, ez még plusszban párásít, ha nagyon száraz volna a szoba levegője. Locsolni nem szabad az orchideát, hanem heti egyszer 20percre lágy vízbe állítani, hogy a spec.orchideaföld megszívja magát. Én teszek a vízbe orchideatápot is. Utána mikor kiveszed a cserepet(átlátszó műanyag)jól lecsöpögtetni, hogy ne maradjon lappangó víz vagy legalábbis a lehető legkevesebb. Ennyi. Lágy vizet csinálhatsz úgy, hogy egy marék tőzeget harisnyába kötsz és 24órán át ázni hagyod a locsolókannában, de lehet adni neki forralt és lehűtött vizet is(én ezt szoktam) vagy ásványvizet. Ne tedd tűző napfényre, inkább egy nuygati vagy keleti ablakba, ahol kap elég fényt, de nem égeti a nap melege. Sajnos így is előfordul, hogy 1-1 virág már eleve nem volt egészséges, elég sok kártevőt is hazaviszünk a szépséges orchideánkkal(tetű,ászka) ezt különböző praktikákkal meg lehet próbálni kivédeni, de előfordul, hogy minden óvó gondoskodásunk ellenére nem tudjuk megmenteni a növényt. Majd megmutatod milyen orchid van? én is lefotózom majd ezt a kis buzgómocsingomat:D ha lesz egy kis napfény.,o)

Nina írta...

Köszönöm szépen a választ!!
Nem locsolom, az előző sem a locsolástól halt meg, mert azt sem öntöztem.
Ez a heti ülőfürdő jó neki?
Mindig csak a köveken van víz, és nem éri el a cserép alját sem. Párásítok is, valami spriccelő izével, napi 1x.
Konyhaablakban van, itt délután kap fényt, nem tűzőnapot. És pára is van elegendő.
Remélem ez már nem hal meg.

Ilyen volt:
http://bp2.blogger.com/_OtmgVAQ2oo4/SEbM20WbtEI/AAAAAAAACU4/3fux_85fPP4/s1600-h/orchid.JPG

És most ez van:
http://2.bp.blogspot.com/_OtmgVAQ2oo4/SQdTa75xkCI/AAAAAAAAEeI/E4FPK1XFFwQ/s1600-h/coelho.JPG
másik kép:
http://1.bp.blogspot.com/_OtmgVAQ2oo4/SP809OA7ZlI/AAAAAAAAEbw/MG7e_SXB_mw/s1600-h/LADDA_PollyWollyDoodle_framed_Nina_20081022.JPG

Timici írta...

Nina, nagyon szépek az orchijaid, kár hogy az első kipurcant:(.
Igen az ülőfürdő határozottan jót tesz nekik.:o) Mindjárt megmutizom az enyémeket.